Oliwa z oliwek zebranych u podnóży Etny
Producent Camolio wytwarza oliwę najlepszej jakości już od 1856 roku z oliwek zebranych u podnóży wulkanu Etna na Sycylii, są to oliwki gatunku Nocellara Etna, monocultivar ( jednogatunkowe), występujące tylko w tym rejonie. Tamtejsza ziemia wulkaniczna jest bogata w minerały, które zapewniają naszej oliwie niepowtarzalny, unikalny smak. Tłoczenie odbywa się w tradycyjnej prasie mechanicznej, na zimno w ciągu 24h, nie są filtrowane, tylko poddawane procesowi dekantacji (2-3 miesiące), co umożliwia zachowanie wszystkich właściwości zdrowotnych, leczniczych oraz smakowych produktu. Z każdych 100 kilogramów oliwek uzyskiwane jest średnio 12 do 16 litrów oliwy z oliwek.
Cennik hurtowy udostępnimy po wcześniejszym kontakcie mailowym lub telefonicznym.
Oliwa Camolio Trionfo – intensywna
Ta esencja to najlepsze co jest możliwe do uzyskania z oliwek, dla prawdziwych koneserów poszukujących wykwintności smaku i niepowtarzalnych doznań.
- Rodzaj oliwy: Extra Vergine monocultivar (jednogatunkowa)
- Zbiór: W drugiej połowie października, tłoczona od zbioru ręcznego w ciągu 24h
- Charakterystyka: Lekko pikantna, niefiltrowana
- Gatunek oliwek: Nocellara Enea – 95%, Moresca – 5%
- Wysokość zbioru: 400 -700 m.n.p.m.
- Kwasowość: od 0,15% - bardzo niska (w zależności od sezonu)
- Gęstość: średnio - wysoka
- Zapach: przyjemny aromat świeżych ziół i warzyw, z przyjemnym posmakiem pomidorów i nutą karczocha.
Zastosowanie oliwy Trionfo:
Tylko na surowo, najlepiej do dań, w których chce się podkreślić smak i zapach.
dania na bazie sosów pomidorowych
sałatka
pizza
bruschetta