La Gallinara - wyspa smaków

Naturalne, tradycyjne, specjały

La Gallinara to lokalny producent usytuowany na wybrzeżu Ligurijskim, na przeciwko dzikiej wyspy “ La Gallinara”. Związek z terytorium i wykorzystywanie dostępnych surowców, słynnych z tamtego rejonu jest ich zasadniczą cechą. Właśnie z tego powodu nazwa inspirowana jest małą wysepką wybrzeża Ligurii zwaną Gallinara. Specjalizuje się w produkcji tradycyjnych przetworów z warzyw, zachowując  dawny domowy, naturalny smak do dziś. Producent la Gallinara słynie przede wszystkim z pesto genueńskiego oraz oliwek taggiasche, gdyż własnie tam powstała tradycja wytwarzania pesto z bazylii, surowiec ten jest obecny niemal w każdym zakątku Ligurii jako bazylia certyfikowana D.O.P, dzięki odpowiednim warunkom atmosferycznym, które ustanowiły odpowiedni mikroklimat dla bazylii.

Crema di olive nere - Krem z czarnych oliwek

Krem z czarnych oliwek to jeden z najbardziej wyszukanych specjałów liguryjskich, który sprawdza się znakomicie ze słynnymi daniami najlepszej kuchni włoskiej. Produkt o wysokiej wartości odżywczej, prawdziwie naturalny, ponieważ zawiera czystą oliwę z oliwek extra vergine. Oliwki są drylowane i mielone do momentu uzyskania jednolitej i kremowej pasty ciemnego koloru, która jest delikatna i harmonijna, smakowita i aromatyczna.Idealna jako dodatek do gotowanych jajek, świeżych pomidorów lub do posmarowania kanapek, polecana jako dodatek do risotto i do makaronu.Może być stosowany do dekorowania kanapek, świeżych pomidorów; jest doskonałym dodatkiem do makaronu, risotto, mięsa i ryb.

SKŁADNIKI: czarne oliwki (78%), oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, sól.Nie zawiera konserwantów i barwników.Po otwarciu zalać cienką warstwą oliwy i przechowywać w lodówce (+4°C/+8°C)

crema_olive_nere-300x300
sos liguryjski

Saugo alla Ligure - Sos Liguryjski - 180 g.

To wielki klasyk kuchni liguryjskiej ze wszystkimi, tradycyjnymi smakami tego wybrzeża. Sos liguryjski La Gallinara przygotowywany jest z świeżych pomidorów, oliwy z oliwek extra vergine z pierwszego tłoczenia oraz oliwek taggiasche.

Niezwykle uniwersalny, nadaje smak i zapach wszystkim potrawom, w których wykorzystuje się sos na bazie pomidorów. Znakomicie sprawdzi się również  w mniej oczywistych połączeniach. Doskonały jako dodatek do makaronu lub risotto jak i do gotowanych mięs i ryb. Produkt jest już gotowy do spożycia, dzięki czemu w bardzo prosty i szybki sposób można przygotować pyszne danie, kiedy nie mamy ani czasu ani składników na przygotowanie posiłku. Najpierw należy dodać trochę oliwy do wybranej porcji sosu a następnie dodać do ciepłego makaronu, pomieszać i gotowe!

SKŁADNIKI: pomidory włoskie (77%), oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, oliwki odmiany TAGGIASCA bez pestek (6,2%), cebula, kapary, sól, cukier. Nie zawiera konserwantów i barwników. Po otwarciu zalać cienką warstwą oliwy i przechowywać w lodówce (+4°C/+8°C).

Pesto alla Genovese - Pesto Genueńskie - 130 g.

Typowy naturalny oraz tradycyjny składnik kuchni liguryjskiej; doskonały dodatek do każdego rodzaju makaronu. Pesto genueńskie La Gallinara przygotowywane jest zgodnie z tradycyjną recepturą, wyłącznie z bazylii z certyfikatem D.O.P. (chroniona nazwa pochodzenia). Proces przetwórczy rozpoczyna się kilka godzin od zebrania bazylii w celu zachowania wszystkich właściwości tej rośliny. Nasze pesto genueńskie nie jest pasteryzowane. Stosowane jako dodatek do pierwszych dań takich jak gnocchi ziemniaczane, makaron, tagliatelle i lasagne. Znakomicie podkreśla  smak sosów pomidorowych lub sałatek z makaronu, świetnie nadaje się również do posmarowania grzanek „bruschetta” lub jako dodatek do surowych, grillowanych warzyw, gotowanych ziemniaków czy w połączeniu ze świeżymi, miękkimi serami. Należy stosować je na zimno dodając niewielką ilość wody z gotowania i odrobinę oliwy do makaronu; sprawdza się znakomicie jako dodatek do zupy jarzynowej „minestrone”. Polecany również do zup: dwie łyżki dodane na koniec gotowania, wzbogacą zapach i smak. Sposób przygotowania: nałożyć pesto na dno wazy do zupy i następnie dodać do niego makaron spaghetti: makaron musi być gorący, aby połączył się z pesto, jeszcze lepszy efekt można uzyskać dodając jedną lub dwie łyżki wody pozostałej po gotowaniu makaronu.

SKŁADNIKI: Oliwa z oliwek, bazylia genueńska DOP (26%), ser Grana Padano (mleko, podpuszczka, lizozym, białko jaja, sól), ser Pecorino Romano (mleko, podpuszczka, sól), czosnek, orzechy nerkowca, sól, orzeszki piniowe, błonnik, regulator kwasowośći : kwas cytrynowy.

 

pesto-300x300
sos diabelski

Salsa del Diavolo - Sos Diabelski - 130 g.

To ostry sos na bazie włoskich papryczek dla miłośników ostrych nut, jednakże wyróżnia się odpowiednim balansem ostrości który pasuje do różnych potraw.

Wyśmienity sos który staje się unikalny gdy połączymy go z prostym, a zarazem bardzo smacznym daniem jak spaghetti aglio e olio. Jest bazą do penne all'arrabbiata, zalecamy również spróbować  wzbogacić smak kurczaka z rożna lub do gotowanych mięs. Produkt jest już gotowy do spożycia, nie wymaga obróbki cieplnej.

SKŁADNIKI: papryczka włoska 71%, oliwa z oliwek, czosnek, włókna roślinne, sól, kwas cytrynowy. Nie zawiera konserwantów i barwników. Po otwarciu zalać cienką warstwą oliwy i przechowywać w lodówce (+4°C/+8°C).

Crema all Aglio - Krem Czosnkowy - 130 g.

Krem czosnkowy to niezwykle delikatny krem nie maskujący smaku potraw jednocześnie wzbogacając jej smak akcentem czosnkowy.Doskonały zarówno, jako przyprawa do spaghetti jak i do posmarowania grzanek lub serwowania w formie pasty do mięs i gotowanych ryb. Produkt jest już gotowy do spożycia, nie wymaga obróbki cieplnej.

SKŁADNIKI: karczochy, oliwa z oliwek, czosnek 12%, orz.nerkowce, ocet winny, sól, kwas cytrynowy. Nie zawiera konserwantów i barwników. Po otwarciu zalać cienką warstwą oliwy i przechowywać w lodówce (+4°C/+8°C)

aglio
salsa z nadbrzeża

Salsa Riverasca - Salsa z Nadbrzeża - 130 g.

To krem, który zawiera w sobie wszystkie smaki Wybrzeża Liguryjskiego. Proste i naturalne składniki: czarne oliwki, suszone pomidory, ser pecorino romano i sardele. .Idealny, aby w jednej chwili przygotować dymiący talerz makaronu lub jako baza licznych przepisów tradycyjnych dań kuchni śródziemnomorskiej. Produkt jest już gotowy do spożycia, nie wymaga obróbki cieplnej. Polecamy kompozycje salsy z grzankami posmarowanymi wcześniej białym serem typu almette lub philadelphia. Dla kontrastu smaków oraz walorów estetycznych , polecamy suszone pomidory które również można znaleźć w naszej ofercie, od tego samego producenta.

SKŁADNIKI: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, czarne oliwki bez pestek (11%), pomidory suszone (11%), ser Pecorino Romano (mleko, podpuszczka, sól), anchois, mąka pszenna, pietruszka, czosnek, ostra papryczka Nie zawiera konserwantów i barwników. Po otwarciu zalać cienką warstwą oliwy i przechowywać w lodówce (+4°C/+8°C)

Crema di Carciofi - Krem z Karczochów - 130 g.

Delikatna pasta ze zmielonych karczochów, połączonych z oliwą z oliwek, naturalnie uzupełnia smak potraw.Można rozsmarować go na grzankach i na cieście do pizzy, jego delikatny smak wzbogaci każdą potrawę.Zachęcamy także do spróbowania naszej polecanej kompozycji z owocami morza takimi jak krewetki lub langustynki.

SKŁADNIKI: karczochy 54%, oliwa z oliwek, ocet winny, orzechy nerkowca, sól, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, kwas cytrynowy.

crema_di_carciofi-300x300

Suszone pomidory premium w oliwie z oliwek pierwszego tłoczenia - 180 g.

Zostały importowane ze względu na brak dobrych pomidorów suszonych. Zarówno dla tych którzy byli we Włoszech i pragną ponownie doświadczyć tych niepowtarzalnych smaków jak i dla klientów, którzy nie mieli z nimi wcześniej styczności, których tym bardziej zapraszamy! Do zastosowania gdzie tylko zaprowadzi nas wyobraźnia oraz bez dodatkowych składników by posmakować smaki i aromaty typowe dla rejonu Ligurii. Polecamy również do makaronu, do sałatek czy jako dodatek do głównych dań mięsnych lub rybnych.

SKŁADNIKI: suszone pomidory 85%, oliwa z oliwek extra verg., czosnek, sól, zioła aromatyczne.

pom-300x300
taggiasche drylowane

Oliwki Taggiasche w oliwie z oliwek Extra Vergin - drylowane - 180 g.

Małe oliwki zbierane i selekcjonowane na zachodnich wzgórzach Wybrzeża Liguryjskiego. Mają nadzwyczajny smak (bardzo słodkie) i mogą być dodawane do wszelkiego rodzaju dań..

SKŁADNIKI: Oliwki Taggiasche 66%, oliwa z oliwek extra vergin 34%.Nie zawiera konserwantów i barwników. Po otwarciu zalać cienką warstwą oliwy i przechowywać w lodówce (+4°C/+8°C).

Oliwki Taggiasche w solance - z pestką - 250 g.

Małe oliwki zbierane i selekcjonowane na zachodnich wzgórzach Wybrzeża Liguryjskiego. Mają nadzwyczajny smak (bardzo słodkie) i mogą być dodawane do wszelkiego rodzaju dań..

SKŁADNIKI: Oliwki Taggiasche 66%, oliwa z oliwek extra vergin 34%.Nie zawiera konserwantów i barwników. Po otwarciu zalać cienką warstwą oliwy i przechowywać w lodówce (+4°C/+8°C).

taggiasche w solane

Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z surowców wysokiej jakości z włoskiego terytorium i według tradycyjnych włoskich przepisów.

Zalety naszych produktów :

  • Nie zawierają barwników i konserwantów.
  • Nie są pasteryzowane.
  • Produkowane tylko z wysokiej jakości oliwy z oliwek. extra virgin.
  • Certyfikowane składniki.
  • 100 % naturalne.

Prowadzisz sklep, restaurację, kawiarnię, winiarnię lub inny punkt gastronomiczny?

Skontaktuj się z nami!

Oferujemy

  • import świeżych, naturalnych produktów
  • szybki i jasny kontakt z profesjonalnym doradztwem.
  • system wsparcia oraz optymalizacji sprzedaży
  • kontrolowany magazyn w Polsce
  • szybka dostawa kurierem DHL, na terenie całej Polski

Zaopatrzymy Cię w najlepszej jakości, oryginalne produkty prosto z Włoch !