Naturalne, tradycyjne, specjały
La Gallinara to lokalny producent usytuowany na wybrzeżu Ligurijskim, na przeciwko dzikiej wyspy “ La Gallinara”. Związek z terytorium i wykorzystywanie dostępnych surowców, słynnych z tamtego rejonu jest ich zasadniczą cechą. Właśnie z tego powodu nazwa inspirowana jest małą wysepką wybrzeża Ligurii zwaną Gallinara. Specjalizuje się w produkcji tradycyjnych przetworów z warzyw, zachowując dawny domowy, naturalny smak do dziś. Producent la Gallinara słynie przede wszystkim z pesto genueńskiego oraz oliwek taggiasche, gdyż własnie tam powstała tradycja wytwarzania pesto z bazylii, surowiec ten jest obecny niemal w każdym zakątku Ligurii jako bazylia certyfikowana D.O.P, dzięki odpowiednim warunkom atmosferycznym, które ustanowiły odpowiedni mikroklimat dla bazylii.
Crema di olive nere - Krem z czarnych oliwek
Krem z czarnych oliwek to jeden z najbardziej wyszukanych specjałów liguryjskich, który sprawdza się znakomicie ze słynnymi daniami najlepszej kuchni włoskiej. Produkt o wysokiej wartości odżywczej, prawdziwie naturalny, ponieważ zawiera czystą oliwę z oliwek extra vergine. Oliwki są drylowane i mielone do momentu uzyskania jednolitej i kremowej pasty ciemnego koloru, która jest delikatna i harmonijna, smakowita i aromatyczna.Idealna jako dodatek do gotowanych jajek, świeżych pomidorów lub do posmarowania kanapek, polecana jako dodatek do risotto i do makaronu.Może być stosowany do dekorowania kanapek, świeżych pomidorów; jest doskonałym dodatkiem do makaronu, risotto, mięsa i ryb.
SKŁADNIKI: czarne oliwki (78%), oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, sól.Nie zawiera konserwantów i barwników.Po otwarciu zalać cienką warstwą oliwy i przechowywać w lodówce (+4°C/+8°C)

Pesto alla Genovese - Pesto Genueńskie - 130 g.
Typowy naturalny oraz tradycyjny składnik kuchni liguryjskiej; doskonały dodatek do każdego rodzaju makaronu. Pesto genueńskie La Gallinara przygotowywane jest zgodnie z tradycyjną recepturą, wyłącznie z bazylii z certyfikatem D.O.P. (chroniona nazwa pochodzenia). Proces przetwórczy rozpoczyna się kilka godzin od zebrania bazylii w celu zachowania wszystkich właściwości tej rośliny. Nasze pesto genueńskie nie jest pasteryzowane. Stosowane jako dodatek do pierwszych dań takich jak gnocchi ziemniaczane, makaron, tagliatelle i lasagne. Znakomicie podkreśla smak sosów pomidorowych lub sałatek z makaronu, świetnie nadaje się również do posmarowania grzanek „bruschetta” lub jako dodatek do surowych, grillowanych warzyw, gotowanych ziemniaków czy w połączeniu ze świeżymi, miękkimi serami. Należy stosować je na zimno dodając niewielką ilość wody z gotowania i odrobinę oliwy do makaronu; sprawdza się znakomicie jako dodatek do zupy jarzynowej „minestrone”. Polecany również do zup: dwie łyżki dodane na koniec gotowania, wzbogacą zapach i smak. Sposób przygotowania: nałożyć pesto na dno wazy do zupy i następnie dodać do niego makaron spaghetti: makaron musi być gorący, aby połączył się z pesto, jeszcze lepszy efekt można uzyskać dodając jedną lub dwie łyżki wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
SKŁADNIKI: Oliwa z oliwek, bazylia genueńska DOP (26%), ser Grana Padano (mleko, podpuszczka, lizozym, białko jaja, sól), ser Pecorino Romano (mleko, podpuszczka, sól), czosnek, orzechy nerkowca, sól, orzeszki piniowe, błonnik, regulator kwasowośći : kwas cytrynowy.

Crema all Aglio - Krem Czosnkowy - 130 g.
Krem czosnkowy to niezwykle delikatny krem nie maskujący smaku potraw jednocześnie wzbogacając jej smak akcentem czosnkowy.Doskonały zarówno, jako przyprawa do spaghetti jak i do posmarowania grzanek lub serwowania w formie pasty do mięs i gotowanych ryb. Produkt jest już gotowy do spożycia, nie wymaga obróbki cieplnej.
SKŁADNIKI: karczochy, oliwa z oliwek, czosnek 12%, orz.nerkowce, ocet winny, sól, kwas cytrynowy. Nie zawiera konserwantów i barwników. Po otwarciu zalać cienką warstwą oliwy i przechowywać w lodówce (+4°C/+8°C)

Crema di Carciofi - Krem z Karczochów - 130 g.
Delikatna pasta ze zmielonych karczochów, połączonych z oliwą z oliwek, naturalnie uzupełnia smak potraw.Można rozsmarować go na grzankach i na cieście do pizzy, jego delikatny smak wzbogaci każdą potrawę.Zachęcamy także do spróbowania naszej polecanej kompozycji z owocami morza takimi jak krewetki lub langustynki.
SKŁADNIKI: karczochy 54%, oliwa z oliwek, ocet winny, orzechy nerkowca, sól, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, kwas cytrynowy.

Suszone pomidory premium w oliwie z oliwek pierwszego tłoczenia - 180 g.
Zostały importowane ze względu na brak dobrych pomidorów suszonych. Zarówno dla tych którzy byli we Włoszech i pragną ponownie doświadczyć tych niepowtarzalnych smaków jak i dla klientów, którzy nie mieli z nimi wcześniej styczności, których tym bardziej zapraszamy! Do zastosowania gdzie tylko zaprowadzi nas wyobraźnia oraz bez dodatkowych składników by posmakować smaki i aromaty typowe dla rejonu Ligurii. Polecamy również do makaronu, do sałatek czy jako dodatek do głównych dań mięsnych lub rybnych.
SKŁADNIKI: suszone pomidory 85%, oliwa z oliwek extra verg., czosnek, sól, zioła aromatyczne.

Oliwki Taggiasche w solance - z pestką - 250 g.
Małe oliwki zbierane i selekcjonowane na zachodnich wzgórzach Wybrzeża Liguryjskiego. Mają nadzwyczajny smak (bardzo słodkie) i mogą być dodawane do wszelkiego rodzaju dań..
SKŁADNIKI: Oliwki Taggiasche 66%, oliwa z oliwek extra vergin 34%.Nie zawiera konserwantów i barwników. Po otwarciu zalać cienką warstwą oliwy i przechowywać w lodówce (+4°C/+8°C).
