Krem z białej czekolady z octem bals. Due Vittorie GOLD
Zaskocz rodzinę, prostym i wyśmienitym deserem !
Czas przygotowania: ok. 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- biała czekolada,
- gorzka czekolada,
- oliwa z oliwek – MORESCO
- 3 jajka,
- cukier,
- śmietanka,
- owoce leśne,
- ocet balsamiczny Gold.
Białą czekoladę połamać na kawałki i włożyć do garnka. Powoli ją stopić na małym ogniu, aby jej nie przypalić. Do wciąż ciepłej czekolady wlać, jednocześnie ją mieszając, oliwę z oliwek (polecamy sycylijską oliwę Moresco).
Następnie wbić całe jajka do osobnej miski i zmiksować mikserem. Podczas miksowania stopniowo dosypuj cukier do jajek i miksuj jajka tak długo, aż otrzymasz jednorodny krem.
W trzeciej misce należy spienić mikserem śmietanę, dodać ją do wcześniej otrzymanego kremu i wymieszać. Ostatnim etapem jest dodanie przygotowanej białej czekolady do kremu i ponowne wymieszanie, do otrzymania jednorodnego w kolorze i konsystencji pysznego kremu.
Po przelaniu go do pucharków, udekorować wiórami gorzkiej czekolady, wybranym owocem, np. polską porzeczką i octem balsamicznym Due Vittorie Gold.
Wrażenia smakowe gwarantowane! Buon appetito!