Produkcja octu balsamicznego Due Vittorie

Produkt Due Vittorie o naturalnie gęstej konsystencji zawdzięczamy specjalnej produkcji, dokładnie monitorowanej na każdym jej etapie.

Przedsiębiorstwo rolne Agricola Due Vittorie składa się z dwóch oddziałów: winnicy oraz fabryki octu.

Uprawiane we własnych winnicach owoce winorośli Lambrusco di Sorbara (PDO) zostają wyciśnięte, a następnie poddane pierwszemu procesowi zagęszczania przez odparowywanie. W procesie tym, polegającym na podgrzewaniu wody, otrzymuje się skoncentrowany moszcz winogronowy.

Winnica Due Vittorie

Następnie produkt przenoszony jest do fabryki octu, gdzie przechodzi drugi proces zagęszczania poprzez powolne gotowanie do momentu otrzymana ugotowanego moszczu winogronowego.

Ocet winny, czyli drugi ze składników Octu Balsamicznego, poddaje się procesowi dojrzewania w dębowych beczkach. Następnie miesza się ugotowany moszcz z octem winnym, aby później pozwolić mieszaninie osiąść w dębowych beczkach i zostawić ją w nich na tyle długo, by otrzymać harmonijny produkt o organoleptycznej konsystencji na najwyższym poziomie.

Beczkowanie octów w dębowych beczkach.

Każdy z etapów prowadzących do powstania Octu Balsamicznego Due Vittorie z Modeny IGP jest pieczołowicie doglądany oraz weryfikowany przez certyfikowany system. Co ważne, ten wyjątkowy ocet balsamiczny, który w 2009 roku otrzymał od Unii Europejskiej certyfikat I.G.P. (Protected Geographic Indication – Chronione oznaczenie geograficzne) (Reg. CE N. 583/2009) może być produkowany oraz dojrzewać jedynie w prowincjach Modeny oraz Reggio Emilia